divendres, 12 de gener de 2018


La "línia germinal” és l'argot de la biologia per referir-se a l'òvul i a l'esperma, que es combinen per formar un embrió. En editar l'ADN d'aquestes dues cèl·lules o del propi embrió, es poden eliminar els gens amb malalties i passar aquests canvis genètics a les generacions futures. Aquesta tecnologia s'utilitza per lliurar a les famílies d'assots com la fibrosis quística (és una malaltia hereditària freqüent que afecta a l'organisme en forma generalitzada, causant discapacitat progressiva i mort prematura). També es poden instal·lar gens que ofereixen protecció per a tota la vida contra les infeccions, l'Alzheimer i, possiblement sobre els efectes de l'envelliment. 

Això és el que permet la tecnologia. Però es tem que l'enginyeria de la línia germinal obri la via a una distopía de "superhumans" i "bebès de disseny" pels qui s'ho puguin permetre. Vols un nen amb ulls blaus i pèl ros? Per què no dissenyar un grup de persones molt intel·ligents capaces de convertir-se en els líders i científics del món? Dissenyem gent per treballar en laboratoris i gent per  treballar en les fàbriques?

Un món feliç on la gent neix lliure de malalties i amb determinades aptituds per desenvolupar diferents tasques en el futur... o no?

7 comentaris:

 1. M'ha semblat interessant aquest dilema ja que no en sabia de l'existència d'aquesta nova tecnologia. Crec que podria ser una eina útil si s'arribés a utilitzar amb seny, ja que qualsevol cosa en excés és dolenta. Però com ja sabem, vivim en un món on ens aprofitem de les avantatges que tenim creant problemes futurs que ens podran afectar negativament. En aquest cas de la "línia germinal", seria de molt bon ús si en casos en què l'embrió ja patís un gran error genètic visible es pogués solucionar modificant-lo, com hem llegit en el cas de l'Alzheimer, tot i que gran part dels habitants no podran tenir-ho a l'abast a causa del cost econòmic que suposaria.

  En definitiva, crec que si segueix endavant aquesta innovació la gent que s'ho pogués permetre se'n beneficiaria creant d'alguna manera el seu ideal d'embrió, artificialitzant la maternitat. Penso que es perderien els valors essencials i bàsics del que ha estat sempre la descendència.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Carlota, estic amb tu. Crec que tenim la mateixa opinió, sobretot en aquest àmbit biològic. Aquest invent s’ha d’utilitzar amb molt de seny i amb precaucions de no arreglar una cosa, i espatllar-ne una altre, com tot.

   Elimina
 2. Crec que aquest dilema és important de conèixer, no només per nosaltres sinó també per la resta del món. Penso que el primer que hauriem de tenir present és que ens és útil per a tot. Tinguem la malaltia o tinguent-la els nostres progenitors. Crec que és un gran invent i que si funciona i realment la gent està més protegida d’aquests petits errors genètics en els que, en molts casos, t’hi va la vida, va molt bé tenir aquesta línia germinal.

  Per altra banda, no deixa de ser tecnologia, i tampoc cal fer-ne un abús. Des del meu punt de vista, no hi trobo la necessitat de crear persones intel·ligents o amb un color de cabell o d’ulls que no és el que li tocaria. Tothom neix com neix, amb els gens que té, i amb semblances dels seus pares o parents. Crec que tots ens he, d’acceptar tal i com som i no cal utilitzar la tecnologia per canviar-ho, perquė si tots fossim igual de guapos i igual d’intel·ligents, el món seria molt aburrit.

  En conclusió, crec que aquest dilema ha estat molt interessant d’aprendre i saber que hi ha aquesta gran innovació al món; però que no deixa de ser tecnologia, i no cal fer-ne un abús si funciona.

  ResponElimina
  Respostes
  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
  3. maria estic súper d'acord en el que has dit, no deixa de ser tecnologia

   Elimina
 3. El desenvolupament d'aquest camp va estar recolzat per la possibilitat d'aïllar els gens, modificar i inserir-los en un organisme defectuós possibilitant que el mateix pogués exercir una funció de la qual no tenia amb anterioritat.
  Aquest camp, té unes desavantatges, fins ara, els èxits han estat limitats i els resultats força modestos. Per tant, necessiten que la malaltia sigui senzilla, com que només pot està afectat un gen i no varius, o el tamany del gen, que va millor si són petits, o, el lloc on estigui la malaltia.

  Estic d’acord amb les meves companyes, que aquest camp està bé, però que hauria d’haver una barrera estricte. Només hauria de tractar les mutacions causades per un error genètic,
  a diferència de la majoria de tractaments mèdics i quirúrgics.

  Els avenços en el camp de la genètica segurament portaran elements necessaris per fer de la línia germinal la nova forma de gestionar la salut en el món .

  ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Popular Posts